Хресна Дорога у ліцеї

 Хресна Дорога (лат. Via della Croce, також називається лат. Via Dolorosa) — дорога, яку Ісус Христос пройшов на Голгофу. У Католицькій Церкві вона матеріально символізується в вигляді 14 стацій того трагічного ходу. У переносному значенні: «Хресна дорога» — дорога страждань, життя, повне стійко перенесених лих. Часто можна почути вислів: «Кожний свій хрест несе» — натякаючи на той важкий хрест, що його ніс Христос на Голгофу.

Звичай влаштовування Хресного Шляху виник десь у XV ст. серед францисканців і ввійшов у загальний вжиток католицької церкви в XVIII ст., коли папи дозволили влаштовувати його всім церквам. Проте, право встановлювання Хресного Шляху довший час було зарезервовано францисканам, і лише за їхньої відсутністи в даній місцевості єпископ міг делегувати на відкриття Хресної Дороги іншого священника. Обряд Хресного Шляху полягає в тому, що особа  чи церковний похід спиняється перед кожним із 14 образів і відчитує певні молитви, отримуючи таким чином великі відпущення гріхів (індульгенції), рівні тим, які одержують, відвідуючи святі місця в Палестині. Цей обряд відбувається звичайно під час Великого Посту.

Богослужіння складається з 14 стацій (подій), що являють собою різні моменти Страстей Христа, а також вступу і висновку.

Традиційно на стінах католицьких храмів поміщаються по периметру чотирнадцять картин або скульптурних композицій, відповідних чотирнадцяти стаціям Хресного Шляху. Таким чином, ті, що моляться під час богослужіння, обходять весь храм.

Впродовж всього існування  Прикарпатського військово-спортивного ліцею  у період Великого Посту у закладі відбувається відправа Хресної Дороги. Свого часу її відправляли нині покійний о. Антін Путько, далі  о. Орест Путько. Зараз Хресну Дорогу для ліцеїстів відправляють священники о. Роман  Гринів та о. Роман  Григораш.

     21 квітня 2021 року  у актовій залі ліцею пройшла чергова  відправа Хресної Дороги. На жаль,  через різні об’єктивні обставини,  вона була тільки другою у цьому навчальному році.

   Заключна відправа Хресної Дороги  для всього колективу працівників та ліцеїстів відбудеться 29 квітня 2021 року на плацу ліцею.

Слава Ісусу Христу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *