Конкурс малюнків

Відповідно до листа Територіального управління  Служби судової охорони  у Івано-франківській області з метою популяризації діяльності , створення позитивного іміджу та з нагоди другої річниці створення проводиться конкурс дитячого малюнку «Служба судової охорони очима дітей».

Трохи історії. Перші згадки про судову охорону на теренах України сягають Козацької доби. У ті часи судді не потребували охорони, адже особисто нічого не вирішували, але виносили пропозиції на розгляд усього товариства, яке й ухвалювало остаточне рішення. Проте генеральна старшина (генеральний суддя) мав своєрідну охорону – джурів. Згодом Дем’ян Многогрішний створив гетьманську гвардію – специфічну охоронну службу, невеликий військовий загін.

А як сьогодні? Одним із важливих елементів розпочатої у 2014 році судової реформи в Україні є створення органу, на який би покладалися завдання із забезпечення громадського порядку в судових установах, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду й безпосередньо усіх учасників судових процесів.  За останні роки стали буденними випадки замінування судів, коли занадто емоційні відвідувачі органів системи правосуддя пошкоджують майно або знищують особисті речі учасників судових процесів, навмисно зриваються судові засідання, лунають погрози на адресу їх учасників.Саме це спонукало судову владу України до створення незалежного державного органу – Служби судової охорони.

4 квітня 2019 року Вища рада правосуддя своїм Рішенням затвердила Положення про Службу судової охорони, чим розпочала створення цього державного органу з правоохоронними функціями.

Служба судової охорони – державний орган, що через свої підрозділи підтримує громадський порядок у суді; запобігає проявам неповаги до суду та припиняє такі прояви; охороняє приміщення й інше майно судів, органи судової влади; забезпечує державний захист суддів, працівників апаратів судів та їхніх родин, а також гарантує безпеку учасників судового процесу .

На емблемі Служби  зображено срібну виту тростину судді Козацької доби, накладену на срібні перехрещені бердиші. Ключовими символами обрано ознаки суддівської влади та її охорони часів Війська Запорозького Низового та Козацької держави Богдана Хмельницького. Знаменитий зразок декорованого гетьманського бердиша символізує правничі та охоронні традиції, що передаються від часу Козацької держави 1649 р. до сьогодення.

 Отож, у квітні Служба судової охорони святкує другу річницю від дня створення. Вітаємо!

 З цієї нагоди Територіальне управління Служби судової охорони у Івано-Франківській області оголосило  конкурс дитячого малюнку «Служба судової охорони очима дітей». Особовий склад  ліцеїстів 8-х класів Прикарпатського військово-спортивного ліцею взяли участь у даному творчому конкурсі. Слід сказати, що даний конкурс організовується в дистанційному режимі. Свої роботи на розгляд  журі направили  віце-сержант Матушко Назар (8-А клас),  віце-сержант Рудченко Данііл (8-Б клас), ліцеїсти Самсон Олександр (8-А клас), Мартинюк Олександр  (8-Б клас), Кметюк Ілля (8-В клас) та Кулашко Артем (8-В клас). Бажаємо успіху нашим ліцеїстам та з нетерпінням чекаємо результатів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *